ANIMAL RESCUE SOFIA

ЗА НАС

Animal Rescue Sofia

Animal Rescue Sofia е българска организация, работеща за решаването на проблема с бездомните кучета и котки. С помощта на хиляди хора създадохме приют Фермата, където 200 кучета получават медицинска помощ и грижа 365 дни в годината. Винаги сме отворени за посетители и осиновители. Стараем се да задомим при добри стопани възможно най-много животни, търсим им домове в България и в чужбина. Средно месечно задомяваме около 70 кучета от улиците на София. Стремим се да помогнем на максимален брой кучета и котки в беда, като сме ограничени единствено от ресурса, с който разполагаме. Почти всеки ден поемаме случаи на прегазени, насилвани, пострадали от човека или човешката среда кучета и котки. Работим по метода „Кастрирай и върни“ като единствен хуманен и законен метод за намаляване на популацията от безстопанствени кучета в България. Animal Rescue Sofia се издържа изцяло и само от дарения, няма бюджет от общината, държавата или от организации в чужбина. За задомяванията извън България си партнираме с приюти и активисти в Германия, Австрия и Холандия. Нашите колеги в чужбина ни помагат, намирайки добри семейства за кучетата и котките, които спасяваме от улиците на София. Щастливи сме, че в приюта идват да помагат десетки хора всяка седмица – доброволците оказват незаменима помощ на кучетата като ги разхождат и социализират. Благодарение на тях кучетата в приюта подобряват своя контакт с човека и изграждат стабилна връзка на доверие.

НАЧАЛО

Историята на АР София е история за няколко приятели, които, без опит и финансов гръб, но с огромно желание, създадоха организация за защита на животните. Сега звучи лесно, но тогава, през 2010, беше различно – на хората, помагащи на животните се гледаше като на луди лелки, които разнасят кофи с помия между блоковете… 
Ние бяхме различни – млади и ентусиазирани да работят, да променят света на кучетата в София, та и в България – лека-полека – куче по куче!

Общински приют „Богров”

Започнахме като доброволци в общинския приют Сеславци (капацитет около 200 кучета). Когато се разнесе слухът за отваряне на нов общински приют, с капацитет 500 кучета, бяхме потресени. Как щяхме да смогнем – да взимаме в приемни домове за лечение, да ваксинираме, да търсим осиновители? Как изобщо можехме да сме полезни на толкова много кучета, вмъквайки ги в свободното си време или от удобните си офиси по месторабота? И тогава един по-мъдър човек ни каза „Ако искате да помагате на кучетата, трябва да сте там, където са те. Не у дома, не на работа, а в приюта”. Така, новосъздадената организация пое ръководството на новия общински приют. И той се превърна в първият приют, приемащ стотици доброволци, място, където хората водеха децата си, за да прекарат весел уикенд. Това промени не само „Богров”, но и останалите организации и приюти, но най-вече – промени нагласата на медиите и обществото…

Нашият приют „Фермата”

След три години стаж в Богров, договорът ни с общината изтече. Време беше за голямата промяна, за поредното гмуркане в дълбокото. С помощта на хиляди дарители, само за 86 дни, събрахме близо четвърт милион лева, за да закупим наш собствен имот, който да превърнем в първия частен приют в София. Сега сме тук, в нашата „Ферма” и градим, рамо до рамо с нашите доброволци и дарители, заедно с двестате ни кучешки обитатели, най-доброто място за помощ на животни в беда! 

ОСИНОВЯВАНИЯ

Въпреки, че сме взискателни към бъдещи осиновители и не даваме куче на всеки, всяка година, ние успяваме да намерим домове на около 850 бездомни животни! Нашите кучета очакват своите български осиновители в приюта. А докато се борим осиновяването да бъде по-популярен и желан избор у нас, търсим осиновители и в чужбина. За да стигнат до нашите партньори в Австрия, Холандия и Германия, избраните кученца, нашият бус пътува по няколко пъти на всеки месец. Хилядите кучета, които сме прибрали от улиците на София и сме настанили в домове, са сериозен процент от общото намаляване на кучетата в града ни, и ние се гордеем с добрата си работа!

кастрация

Дори намирането на нови домове няма такова голямо значение за популацията бездомни кучета, колкото превенцията на изоставянето и раждането на нежелани кутрета.
За 7 години работа успяхме да кастрираме 10 000 кучета. 

спасителен център

Нашите лекари ежедневно спасяват живота на кучета и котки (понякога дори зайци, кози или врани), пострадали при инциденти или човешко насилие – тровени, стреляни, прегазени, заливани с киселина или тормозени, ведно с болните. Всеки ден, 20 бездомни или изоставени кучета, намират помощ и грижа в нашата клиника. За ортопедичните операции разчитаме на външни лекари, но при нас се извършват 90% от всички процедури, необходими на кучетата ни. 

образование

По-доброто бъдеще е в ръцете на децата ни, на техните деца. Началото на всяка промяна е в нагласата и мисленето на хората. Ние не само учим децата и младите хора на отговорно отношение към животните, но ние самите  не спираме да се учим. 

мечтата за ранчото

Сякаш случайно се сдобихме и с друг вид животни – малтретирани и болни коне. В България не съществува място, където такива коне и магарета да изживеят достойно остатъка от дните си. Мечтаем за създаването на „Ранчото” – убежище за малтретирани коне и селскостопански животни. А докато това се случи, ние ще продължим да се грижим за нашите първи коне, прасета, кози и… овен. 

ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ ДАРЕНИЕ?

Scroll to Top