Animal Rescue Sofia - Форуми Скъпи приятели, този форум е вече не e активен. Можете да се свържете с нас на страницата за контакти или във Фейсбук.

Добре дошъл!

Влез или се регистрирай. Лесно е!

С какво да храним :) ?
 • Привет:) Бях в редицата на доброволците на АРС,когато се откриваше приют Богров. За съжаление вече на живея в София и няма как активно да помагам там,но пък се опитвам да правя каквото мога тук в Пловдив,до колкото имам възможност. В момента съм щастлив човек :) , защото след дълъг период на невъзможнсот си осинових кученце :)!!! Казва се Тери и е на 1,5г.До скоро е живяла по улиците на Пловдив,сега е вкъщи и е голяма лигла :) Възникна ми обаче чудене как да организирам храненето,по-точно не как,а с какво? Не знам дали гранулираната храна е най-добрият вариант,защото нямам възможност да купувам храна от 10-12 и повече лв/кг. Можете ли да ми подскажете коя от средния клас храни е добра(до колкото би могло де) и дали варианта със смесване на домашно приготвена храна и гранули е добър???
  Предварително благодаря :) !!!
 • Привет! От хората в АРС и от моите ветеринари(Байвет) съм чувал, че гранулираната храна е добър вариант. Има всички нужни вещества за кученцето. От известно време храня моя куч с Happy Dog ( http://happydog.de/ ), която на доставна цена, както ми я дават в Байвет, ми се връзва на около 8лв. за килограм. Опаковката е 10кг чувал. Ако ти е по възможностите, ти я препоръчвам. 
  Skoda Club Bulgaria
 • Хихи...страх ме е да се изкажа, за да не вземете да решите, че съм някакъв капацитет по въпроса...Не съм:)
  Моите са на гранула и съм доволна. Едно време (мнооого преди АРС) се бях запалила по идеята за натуралното хранене и за малко да убия Зита - след една година хранене с пилешко месо, се натрови брутално от натрупването в организма й на антибиотици и хормони, налични в пилешкото. Та от тогава, като чуя за натурално хранене, винаги казвам, че зависи и качеството (аз й купувах месо от супера, предназначено за хора). Ясно, че ако имам 2-3 кокошарника с био-кокошки и по няколко часа на ден, за да готвя разни рецепти с еди-колко си процента зеленчуци и еди-колко си въглехидрати, щях да ги храня натурално*. Но нямам - нито кокошките, нито времето.
  Помня обаче, че беше сложно -два пъти седмично риба, веднъж май варено яйце...
  Дано се включи Стела, тя е доста по-напред с материала.
  Аз чистосърдечно си признавам, че не винаги спазвам препоръките на ветеринарите и им давам чат-пат и готвено - стига да е без подправки и сол. На теория зная, че кучетата нямат нужда от разнообразие, а от качество, но пък е такава радост, когато им сипя в паниците телешко бульонче с ориз и зеленчуци...

  *Пак нямаше. Даже на теория не мога да си убия теоретичните кокошки:)
 • Големия капацитет ще се включи, ааахахахаха :) Майтапът настрана, въпросът за храненето ме е вълнувал дъъълги години и съм изчела... е, не всичко, но бих казала - твърде много. Експериментите върху кучетата ми са също неизчерпаем списък.

  Ще напиша много накратко, тъй като темата е твърде обширна. Гранулите като цяло се делят на класове - Супер премиум, премиум, економи. Разделението е по качество и процентно съдържание на въглехидрати, протеини и мазнини. На етикетите се описват протеините, мазнините, пепелта и влагата, останалите проценти някак се губят - те са за въглехидрата, който не се описва, т.к. е в цялост несмилаем за късия храносмилателен тракт на кучето.

  Проблемът с гранулираната храна е, че представлява въглехидратна палета (най-често направена от царевица или зърно), върху която се впръскват втечнен протеин и втечнена мазнина, добавки според класа (витамини, хондоратини, омега 3 мастни киселини и т.н...). Колкото по-нисък клас е една храна, толкова повече несмилаеми за кучето съставки съдържа. Затова се казва, че ако искаш да знаеш с какво храниш, ще разбереш по изпражненията на кучето.

  Казано вкратце и доста гнусно: Ако изпражненията са големи, надути и меки - храната не струва. Колкото по-малки, кафяви, миризливи и стегнати са изпражненията, толкова повече от храната е била усвоена успешно от кучето, т.е. е добра.

  Проблемът с избора на добра гранула идва от това, че добрите гранули почти не се внасят у нас, а тези, дето се внасят струват майка си и баща си. Като добри тук се продават гранули средно качество, а за по-некачествените да не говорим.

  Пак вкратце - добра храна е например Orijen, Oliver's, Acana - това са храни с много високо съдържание на протеини (белтъчините, а не въглехидратите са основна храна на кучето), усвояват се добре от кучетата, отразяват се страхотно на здравето, имунитета, козината и... килограмите. Високото съдържание на усвояеми протеини и мазнини означава и висока калорийност. Тези храни обаче са на много високи цени - да речем Ориджина е 120лв за 13 кила. Това си струва ако имаш парите и те мързи да готвиш вкъщи, но повечето хора абсолютно не могат да си го позволят.

  Средни храни са например Роял Канин, Хилс и Юкануба. Разбира се - те имат много силен маркетинг и хората вярват, че са нещо специално, високите цени ги карат да купуват. Конкретно към Рояла имам сериозни резерви, тъй като се харесва съмнително много на животните. Т.е. това идва да каже, че слагат вътре някакви атрактанти. Макар и да имат много разновидности, широка гама добавки и т.н... тези храни са на основата на зърно, белтъчините в тях са от субпродукти и т.н... няма да се впускам в оплюване на марките - те не са лоши храни, просто не са толкова добри, за колкото ни ги продават.

  Оттам нататък следват вече храни като ПроПлан, Хепи Дог... От този клас бих избрала примерно американския Diamond, който е с по-високо съдържание на протеини и мазнини, има добавени омеги, но отново, както и горе - продуктите, от които се прави са отпадъчни от човешката индустрия.

  Най-долу стоят храни от сорта на Чапи, Педигри, Фрискийз и т.н, които са си фураж. Е, не са като Любимец например, но не са и храна за кучета. Цената им абсолютно не съответства на нищото, което съдържат, но... хората купуват, защото се подвеждат по марката.

  Консервираните храни като цяло не струват. Има малки изключения, да речем Карно, но то излиза в общи линии доста скъпо, особено ако не е дребно кучето. Консерви от типа на Чапи, Педигри и всички от сорта не са храна а са основно пепел и желирана вода - съдържанието им е с нищожна полезност. Е, доста кучета живеят с много малко движение и нямат нужда от много калории, но въпреки това - полезността на тези храни е много спорна.

  Иначе относно натуралното хранене мога да изпиша фермани, но не съм сигурна, че хората тук се интересуват от него. Повечето стопани бъркат натуралното хранене с храненето с остатъци от човешката храна. Това са различни неща - натуралното хранене е балансирана сурова или обработена минимално диета, базираща се на основни потребности на организма на кучето като хищно животно.

  Имам обаче неортодоксална позиция относно храненето с човешко ядене. И тя е: кучето е вид, който се е развивал десетки хиляди години именно с остатъци от човешката храна. Съвременните маркетинг стратези изведнъж решили да ни убедят, че яденето на царевични палети е най-доброто за кучетата ни... Еми... не мерси. Да, кучето не трябва да яде боклуци, както и вие, мили хора, но за мен даването на остатъци от човешката храна не е нищо фатално, стига да се цели някаква балансираност и примерно недостигът на белтъци да се компенсира с яйца, да не се дават пре-подправени храни, да няма излишък на сол, да се включват риби или зехтин и т.н....

  Май много се разприказвах :)
 • Много,много ви благодаря за изчерпателните отговори :)!!! Наистина се чувствам доста по-ориентирана:)
  Наде,теоритичните кокошки и аз не бих ги пипнала:) И без това за пилешкото изначално си имам съмнения точно заради ужасите,с които ги блъскат!
  Стела,не съм се и надявала на толкова подробно разясняване:) Многооо ти благодаря !!!

  Поздрави и прегръдки от Пловдив :)
 • така както си седя и чета се радвам на форума.

  още когато попаднах на страницата на арсофия разбрах, че има нужда от това, защото липсваше обратната връзка.

  само като си помисля, че хранех моята нежна пуделка, каричка, с педигри и си мислех, че правя нещо за нея...

  Dogs are friends
  Галактически стопаджия
 • http://recipes4gourmetdogs.com/2011/08/worst-dog-food-brands/

  от горния списък у нас се внасят всичките на Пурина, Хилс и Педигрито.
 • комплименти за капацитетите по храненето тук! напълно съм съгласна с тезата за остатъците от човешката храна, както изглежда и Марто е съгласен. Взех му Роял канин по препоръка на ветерин.ни доктор - Марто обаче не я одобрява много - папка я смесена само  с дребни късчета от някаква истинска мръвчица :)) За сметка на това пък помни прекрасно шума от пакетчетата с бисквитки в приюта и смята всеки такъв звук  за покана за похапване - голям смешко!
 • Какво ви е мнението за тази храна?Купувам я за 99 лв,за 13.6 кг. Скъпичка идва,но според мене е много добра като съдържание.Е,взимам я от време на време,защото моите двама сладури са по 30-35 кг и ми отива по 0.800 гр дневно,и отделно за малката "гад" която си хапва по 0.100 гр,то си отиде по килограм на ден.
  23112011147.jpg
  472 x 630 - 49K
  30122011179.jpg
  472 x 630 - 61K
 • Явно положението с храните за животни много прилича на това със храните за хора(не че и хората не сме животни:)
  До колкото разбрах българските храни "Любимец" не са много тачени..
  Всъщност има ли български храни за кучета които да са с приемливо качество?
  Предполагам ще прозвучи катоо реклама но все пак питам.


 • @bochka, не бях видяла въпроса, отговарям веднага - съдържанието на протеини е много добро, също и на мазнини.
  Нещо повече - протеини са и първите продукти в списъка със съставки, макар че "meal" означава отпадъчен продукт, все пак е добре.
  Нещо повече в тази храна няма царевица, ориз, жито или други зърнени продукти, които са основен алерген и причинител на какви ли не смущения в организма на кучето.
  Тъй че, мисля, че е повече от добра храна - бих я препоръчала, още повече, че съдържа добър процент ненаситени мастни киселини, което си е голям бонус.
  800 грама на ден обаче ми се струва доста, не дебелеят ли от нея???

  @Zoo, не можем да похвалим никоя позната българска марка до момента освен - домашната!
  Ако наистина нямате бюджет за храна, то по-добър вариант е да давате нещо приготвено у дома. Повечко мазнини (мас или олио), ако не можете да си позволите месо - то няколко яйца (според размера на кучето), ориз/хляб са по-добра храна от всякаква гранула.
  Иначе от по-евтините марки препоръчвам една конкретна разновидност на Даймънд - perfonmance/proffecional - но тя си е среден клас, не е толкова евтина.
 • Стела,предполагам,че нутра нъгетс също става, интересно ми е обаче да чуя мнението ти за чикопи.В момента поради сериозното количество "лакомници" в къщи ми се налага да се спра на по-евтин вариант манджа
  Може да си разочарован ако не успееш,но си обречен ако не опиташ
 • Ами дай някакъв линк към съставките и да го разгледаме заедно :)
 • Може да си разочарован ако не успееш,но си обречен ако не опиташ
 • Eми ... :-$
  Предполагам, че тази храна я рекламират със слогани от типа на: "с птиче месо, годно за човешка консумация!"  Това обаче е трик, тук има много проблеми.

  Гледаме съдържанието:

  Птиче месо ( годно за човешка консумация ), пшеница,
  царевица, пшенични трици, царевичен глутен
  , птича мазнина, цвекло,
  протеин-хидролизат, варовик, натрий, цикория, мая, Глюкозамин и
  Хондроитин Сулфат 


  Обърни внимание, че е "птиче". Т.е. не е само пиле или пуйка или патица или щраус, а "птиче". Това идва да ни каже, че самият производител вероятно изкупува изостанало месо от различни фабрики. Изхождайки от мисълта, че производителите ги интересува печалбата, то едва ли имат добър контрол за произхода на това месо. Нещо повече, формулировката "птиче" позволява примерно смилането на цели птици заедно с костите и перушината на кайма (много от пилешките човешки млени продукти се правят от такива смеси). Тази формулировка разрешава и смесването на птиче месо с различен произход...


  Все пак месото е първа съставка в списъка, което идва да каже, че в суровия си вид килограмите месо, които се слагат в сместа са поне с малко повече от всяка друга съставка в храната. Това обаче далеч не значи, че примерно половината е месо. Това означава, че има повече (сурово тегло!!!) месо отколкото царевица или пшеница или пшенични трици или царевичен глутен. Т.е. не пречи нищо да са 1,01:1:1:1:1 каквато е ситуацията в 99% процента от случаите. Всеки готвил някога птица знае колко голяма част от месото се губи откъм течности, тъй че да не си правим илюзии - тук иде реч за пшенично-царевична храна с малко добавено месо.


  Тъй - пшеница и царевица - две неща, които на кучето далеч не са му работа да ги яде. И особено не и в такъв вид, в който се срещат в кучешките храни. Човек като каже пшеница или царевица си представя хляб. Забравете. До хляба достига най-качественото брашно. За фуражите, което е и кучешката храна обаче отиват най-гадните, зле гледани, поливани с безброй отровни пестициди, че и генномодифицирани царевица и пшеница. 


  Изрекламираната от мен марка Даймънд например (по-горе) буквално уби няколко стотици кучета в САЩ преди 2 години, защото царевицата, от която е направен си беше чистак-бърсак отровна. Това не е някакъв прецедент, давам приер. Същото например стана и с Хилс преди година. Същото се случва постоянно. Защото на производителите на храни им е нужна по-голяма печалба. Колкото са по-големи, толкова са по-склонни да правят компромиси за няколко стотинки печалба на килограм повече.


  И накрая за същата съставка - яденето на царевица и пшеница не е добро за кучето и по друга причина. Кучетата имат много по-къс храносмилателен тракт от нашия и не могат да разграждат грамадните молекули на въглехидратите. Затова по-горе казах, че голямото лайненце е признак за ниско качество на храната. То идва да ни каже, че в храната има много несмилаеми за кучето съставки.


  Стигаме до "птича мазнина" - отново страхотно неясна съставка. Важно е да се знае, че всички токсини на тялото се складират в мастните клетки. Под птича мазнина да се разбира отровна смес от милиони различни птици, получена чрез зловеща обработка и екструдиране, обработена на високи температури, което допълнително е повишило вредността и. 


  Отделен въпрос е претенцията, че има "омеги". А после отдолу се вижда, че количеството омега 3 е пренебрежимо малко. С хондоратините положението е същото. Освен това е консервирано с токофероли, които са канцерогенни.   Сега, разчекнахме на кръст Чикопи, но реално то с нищо не е кой-знае колко криво - 90% от храните са такива. Обърни внимание на съседен модел на същия производител, където с грамадни букви пише "Без зърно, без зърнен глутен, без ГМО"

  ТУК - пак в Миазоо


  Да, определено добрата храна е без зърно, глутен и ГМО, но защо не го пише и на твоя чувал? >:P Защото там има зърно, зърнен глутен и ГМО. 


  Производителите на храни се опитват да ни убедят, че гранулите са най-доброто за кучетата ни. Ми, не са. Затова писах горе надълго и нашироко, че естественото хранене и къде-къде по-добро. Това не значи, че ще умрат ако ядат гранула - самите ние се храним с абсолютни безумия и отрови. Просто ме е яд за огромните пари, които даваме за тези царевични палети, напръскани с екструдиран протеин и мазнини :|

 • Уф,всичко това ми е ясно.Опитвам се да намеря от двете злини по-малката.Т.к. нямам време и достатъчно финанси да готвя,не се чувствам достатъчно знаеща,че да съм сигурна,че няма да се яви недостиг на някой неизвестен на мен витамин или микроелемент,пък и хубави продукти на пазара няма (морковите и спанака са с нитрати,пилешкото - с антибиотици,а другите меса - с бог знае какво) ще трябва да избера гранула,при това хубава и евтина . :-)  До скоро хранех с еукануба и роял канин,отдавна съм хранила и с нутра,Ясно е,че кученцата ни не са прасенца и нужда от ярма нямат ;),но пък храна без зърно също няма (тази Grain Free я изключвам,т.к. както казахме вече кученцата ни не са прасенца,та и от картофи нужда нямат,а и брашно от птиче месо ми звучи още по-зле и от птиче месо с неясен произход)Иначе твърдят,че царевицата е без ГМО,ама дали е така,кой,кой ще ни каже?Иначе и в нутрата има зърно,най-общо казано май е все тая,а?
  П.п. - акото е малко и стегнато след чикопито,а това е сериозен показател за дрисливите ми девойки,които може да са помиярки,ама са взели чувствителната храносмилателна система на немските овчарки
  П.п.2 - когато преди време попаднах на някакъв американски сайт с класации на храните за кучета и видях там в най-ниския клас да попадат и роял канин, и педигри, и хилс си казах:"Тия американци съвсем са полудели"А сега май ще излезе,че не са.
  Изрових линка,ако на някой му е интересно,да чете
  http://www.dogfoodanalysis.com/dog_food_reviews/showcat.php/cat/7
  Може да си разочарован ако не успееш,но си обречен ако не опиташ
 • Stella каза:

  @bochka, не бях видяла въпроса, отговарям веднага - съдържанието на протеини е много добро, също и на мазнини.
  Нещо повече - протеини са и първите продукти в списъка със съставки, макар че "meal" означава отпадъчен продукт, все пак е добре.
  Нещо повече в тази храна няма царевица, ориз, жито или други зърнени продукти, които са основен алерген и причинител на какви ли не смущения в организма на кучето.
  Тъй че, мисля, че е повече от добра храна - бих я препоръчала, още повече, че съдържа добър процент ненаситени мастни киселини, което си е голям бонус.
  800 грама на ден обаче ми се струва доста, не дебелеят ли от нея???
  Здравей Стела.Дневната дажба от 0.800 грама е и за двамата т.е. по 0.400 грама порцион на куче.За напълняване и дума не може да става защото ходиме на разходка по 7-8 километра,/не всеки ден,но 2-3 пъти в седмица/ кучовците сигурно по четири пъти го пробягват това разстояние докато се разхождаме.Все пак Софийското поле е необятно ...А,и имат двор декар и двеста,все ще си изхабят енергията....
  :) :)
 • Стела,ти като капацитет в тази област /признала съм те/ би ли дала някаква рецепта за домашно приготвена храна,защото аз им варя на моите пилешки воденички,кожа и кайма /толкова е и кайма,пълна с кокали/ и ориз,ама е крайно недостатъчно,а не смея да си правя експерименти с продукти за които не съм сигурна как действат на кучето.
 • Здравейте и от мен. Не съм капацитет относно храненето, но ще споделя как винаги съм хранела моите животни и в момента Алба. Алба в момента се храни с гранули (при нас има складове за разфасоване на кучешка храна и ги намираме на доста прилични цени). Сутрин и слагаме малко гранули, ако огладнее денем, да има какво да хрупа. Лидлските гранули не ги харесва, големи и твърди са за нея (няма зъби за тях), когато купувам гранули гледам да са меки и по-дребни. Вечер яде гранули с консерва. Но все пак най си харесва домашната храна, в частност - БОБ. Винаги и давам и по малко гозбичка, направо умира за нея и за хляб, като идем в свекървата и понеже шкафчето с хляба е на сравнително ниско и тя си го отвари и си вади сама ако някой не я види. Дано не ми се нахвърлите че хляба е вреден за кучетата. Хапва и кокали, а няма да казвам колко беше щастлива на едни предни свински джоланчета с хрущяли по тях :) . Сега съм и купила едни патешки фенери (много ги купуват и дават на кучетата, млени са и костите са надробени вътре, с месо и тлъстини). Кучетата на село ги обожават. Кипнати във вода, с бульон и малко гранули, облизват купите. Предишното ми куче умря от старост на 17 год и 4 месеца, много обичаше пилешки гръкляни.
  А относно царевицата (Стела не искам да споря, дано не го приемеш така, само разказвам за моите любимци), старото ни селско куче (гледано от нас повече от 14 години и взето от улицата на около 1 година) умираше за мамули/царевица. Навремето, когато все още се взимаше рента под формата на продукция и дойдеше момента да се прибират мамулите, нямате си на идея колко кочана царевица си прибираше този маймун. Докато ние прибираме в хамбара, той все влачи ли влачи към неговата къща и си ги рови в земята, да не му ги вземе някой. После си вадеше по един, държеше си ги с лапи и си ги ядеше. И повярвайте не го правеше от глад, беше 30 килограмов късак ( с телосложението на басет и муцуна като на коли ). Май дълъг ми стана поста, но основната ми мисъл е, че кучетата трябва да се хранят разнообразно, не само с гранули, или само консерви, а от всичко по малко, както и хората.
 • Е,не съвсем като при хората.Все пак някои неща не са за препоръчване та дори са и опасни/отровни/ за кучето,като например лук,сол добавена в готвеното, подправките в нашите манджи,а и не само в нашата храна.Аз,известно време си мислих,че като слагам във варивата които им правя лук /кромид/ си мислех,че им правя хубаво,но се оказа,че не е така.Поразрових се и открих този факт.Лук не трябва да се дава на кучето.Иначе каква вкусна манджа ставаше,чак на мене ми идеше да си кусна.По-скоро ме интересува какво е допустимо,позволено и полезно от продуктите с които мога да им правя манджички без да им вредя.Като макарони,спагети,ориз,пшеница за човешка консумация ,картофи и др.продукти които бих могла да прибавям към животински продукти като:пилешка кожа/за сега тя идва най-евтина/,трътки,воденички/ако намеря на добра цена/,фенери в никакъв случай,кайма,и други месоподобни  който са на добра цена.Защото купувам суха храна,старая се да е добра,и добавям от вареното.Те моите сухата не я ядат много та ,ако ще и да е от 250 лв,ама ,така се лъжат и покрай вареното изяждат и сухото.
 • Здравейте и от мен,поздравления за чудесният форум!Може ли малко инфо за тази храна-BRIT lamb&rise ,не съдържа глутен което за мен е важно понеже имаме шар-пей и е податлив на алергии..някой ползвал ли я...доволни?!?Това са и съставките:агнешко месо (25%), ориз, пиле мазнини (запазени с токофероли), оризов протеин, масло от сьомга, бирена мая, естествени аромати, билков и плодове екстракт (300 мг / кг), сушени ябълки, минерали, мано-олигозахариди (150 мг / кг), фрукто-олигозахариди (100 мг / кг), екстракт от юка шидигера (80 мг / кг), органичен мед, органичен цинк, органичен селен.
  Аналитични съставки: фосфор 1,1%, сурова пепел 7%, обменна енергия 3891 ккал / кг, протеини на 24% и мазнини 10%, калций 1,6%, фибри 2,9%, влага 10%,
  Хранителни добавки: Е1 Желязо 80 мг, E2 Йод 0,65 мг, E4 мед 20 мг, Е5 Манган 36 мг, E6 цинк 70 мг, E8 селен 0,2 мг, витамин А 15 000 MJ, витамин D3 1500 MJ, витамин Е (alfatocopherol) 500 мг,
  2337.jpg
  322 x 630 - 24K
 •  Здравейте, аз храня моите 3 кучета с испанска суха храна GOSBI. 
  Препоръча ми я ветеринарния лекар при който ги водя. Нова и още не е толкова позната, но като прочетох горе-изложеното това е хубаво спрямо големите производители и маркетинговите им стратегии. 
  Най-добрата храна за кучета?
  На този въпрос има само един отговор - съдържанието на месо. Месото трябва да е винаги първата съставка в изброяването от производителя и да е над 30%. В никакъв случай - храна, която съдържа царевица. Моят ветеринарен лекар се изказа добре за съдържанието на ориз, но зависи във какви % е във общата формула. Съдаржание на ГЛУТЕН - не купувате. Не на последно място естествени или изкуствени консерванти и времето за приготвяне на самата храна. Самата формула зависи от температурната обработка - големите производители имат да изпълняват големи поръчки заради масовост и винаги се работи на "пълна пара", ако ме разбирате. Изчел съм доста информационни източници по-темата и затова се доверих на ветеринарния лекар.Той казва, ако не сте я чували е много вероятно състава посочен на опаковката да е истински. Поствам ви информация за 2 храни на Gosbi - и трите кучета са минали през тях и много други. Няма да я намерите в зоомагазин има само онлайн или при ветеринаря.
  image

  Агнешко и ориз за малки породи - Общоприложима, всеобхватна, балансирана и много апетитна, с
  хранителните качества , които отговарят на нуждите на най-взискателните
  кучета, кучета с алергии и кучета, които имат нужда от заздравяване на
  кожата и косъма. С над 70% агнешко и ориз, водорасли и растения, полезни
  за здравето. С естествени антиоксиданти и консерванти.
  Калоричност: 4.150 Kcal./Kg. СЪСТАВ:Дехидратирано агнешко месо (36%), ориз (35%), сушена риба (9%),
  сушена ябълка (6%), масло от сьомга, ленено масло, цвекло, сушена круша,
  сушена бирена мая, калиев хлорид , + ФОРМУЛА PROVITAL: дехидратирани
  моркови, домати дехидратирани (0.50%), боб (0.50%), маслиново масло
  (0.40%), дехидратиран спанак, глюкозамин HCL (1400 мг / кг.), невен
  венчелистчета изсушени, дехидратирана люцерна, изсушени морски
  водорасли, сух екстракт от броколи семена, глухарче, екстракт от мента
  листа, екстракт от семена на зелен чай, изсушен лайка, портокал
  екстракт, екстракт от лимон, екстракт от грозде, екстракт от краставица ,
  масло от пореч, екстракт от цикория, богат на FOS, хондроитин (1000 мг /
  кг), екстракт от червени плодове, екстракт от чесън, екстракт от
  мащерка, екстракт от риган семена, екстракт от бял трън семена, юка,
  екстракт от розмарин, екстракт от алое вера, боровинки, сладък екстракт
  от черен пипер, L-карнитин, таурин, биотин, екстракт от женско биле
  корен, екстракт от мекотели, зелена мида, FOS, MOS и комбинация от
  пробиотици.

  image

  Храна за кучета без зърнени култури - Пълноценна храна за кучета, без зърнени култури, 100% натурална, хипоалергенна. Пълноценна храна без зърнени култури, 100% натурална, с изсушена
  сьомга и агнешко месо. Хипоалергична храна, особено полезна в случаи на
  хранителни алергии, затлъстяване или диабет.
  СЪСТАВ:Сьомга дехидратирана (18%), дехидратиран агнешки протеин (18%),
  LT рибно брашно (16%), масло от сьомга, грахомонишесте, Cretón, картофено
  нишесте(7%), грах(7%), семе от дехидратирана ябълка(6%), маниока,дрожди,
  протеинов хидролизат от агнешко, растителни влакна,
  хидролизираниморскипротеини (крил), калиев хлорид 
  + Формула PROVITAL: дехидратирани моркови, домати дехидратирани
  (0.50%), боб (0.50%), маслиново масло (0.40%), дехидратиран спанак,
  глюкозамин HCL (1400 мг / кг.), сушени цветове от невен, дехидратирана
  люцерна, изсушени морски водорасли, екстракт от броколи сушени семена,
  глухарче, екстракт от мента листа, екстракт от семена на зелен чай,
  изсушен лайка, портокал екстракт, екстракт от лимон, екстракт от грозде,
  екстракт от краставица, масло от пореч, екстракт от цикория, богат на
  FOS, хондроитин (1000 мг / кг), екстракт от червени плодове, екстракт от
  чесън, екстракт от мащерка, екстракт от риган семена, екстракт от бял
  трън семена, екстракт от юка, розмарин, екстракт от алое вера,
  боровинки, сладък екстракт от черен пипер, L-карнитин, таурин, биотин,
  екстракт от женско биле корен, екстракт от мекотели, зелена мида, FOS,
  MOS и комбинация от пробиотици).

  exclusive_lamb_amp_ricemini.jpg
  535 x 482 - 63K
  exclusive_grainfree.jpg
  535 x 482 - 53K